Legyél EGY NAPra színész

JÁTÉK és BESZÉD

A szabad beszéd tréning neked való, ha szeretnél egyenesen, félelem nélkül kiállni, amikor beszélned kell.
De itt még ennél is sokkal mélyebbre megyünk. A hatásos előadásmód eszközeinek megtanulása és a lámpaláz leküzdése nem elég.
A színésztréningek ösztönös, bátor tettekre készítenek fel. A hibázás lehetőségét megengedve, sőt, abból erényt faragva sérthetetlenné válsz: vállalod magadat úgy, ahogy vagy.

 

Közben megérzed, hogy még nagyon sok mindent nem ismersz magadból, és a befelé vezető felfedezőutat megmutatva, saját keresési folyamatodat látványossá téve nemcsak hatásossá, hanem igazzá válsz.
 
Ez nem szórakozási forma, amivel elütöd az időt. Számodra is komoly kihívás. Nem a feladatok nehézsége, hanem a korábban felvett minták, korlátok miatt.
 
Mire tudod használni az itt megtapasztaltakat:
nyilvános beszéd, prezentációk, tárgyalás, online kommunikáció, videoszereplés.
Akkor ajánljuk, ha szeretnél nagy hatású beszédeket tartani, leküzdeni a lámpalázadat, megtalálni a saját hangod és humorod beszéd közben.

 

 

 

Játék és beszéd

Alkalmak:
2021. november 14, vasárnap.
10-18.00.
Helyszín:
Tér 12 Kulturális Bázis
1078 Budapest, Murányi u. 50.
Tartja:
Béres Miklós, Nagyhegyesi Zoltán

A folyamat, amelyen végigvezetünk:

 

1. Először megalapozzuk, hogy a testünk ne álljon ellen az impulzusoknak, amelyek a gondolatok felől érik. Megalapozzuk, hogy a testeddel – mielőtt megszólalnál – azt a belső üzenetet közvetítsd: minden rendben, benned lehet bízni, rád érdemes hallgatni.

 

Test – Mozgás

 

Az első lépésben az izmokat felszabadítjuk, a mozgást önkéntelen, szabad cselekvéssé tesszük. Így érjük el, hogy a testünk ne álljon az érzelmeink útjába, a mozdulataink híven közvetítsék gondolatainkat és alátámasszák szavainkat.

Test – Hang

 

Második lépésben felfedezzük, hogy a hangképzés is a test feladata. A levegővételnek, a tüdő munkájának szabad teret adva megtapasztaljuk, hogy a beszédhangunk a mozgás közvetlen folytatása. Ahogy a test a gondolataink, úgy a hangunk az érzelmek közvetítője lesz. Ehhez egy olyan titkot tanulunk meg, ami a hiteles színészi játék egyik legfontosabb eleme.

 

Akkor fognak figyelni rád, akkor lesz érthető és érdekes – nemcsak a tartalom szintjén – az, amit mondasz, hogyha nem pazarolsz energiát arra, hogy helyes testtartást, helyes hangot alkalmazz. A tested ezt tudja helyetted.

2. Az érzelmek felől újabb, még erősebb impulzusok érik a testünket. A tanult válaszunk erre a mozdulatok lekorlátozása. E blokkok feloldásához át kell vernünk magunkat – ehhez van szükségünk a játékra. Az érzelmek ereje veszélyt rejt, miközben óriási lehetőséget ad. Nélkülük nincs hatásos beszéd.

Érzelmek – Karakter

 

Az érzelmi állapot intenzitását, ami a harmadik lépés, ugyanúgy tudod növelni vagy csökkenteni, mint a hangerőt. Ehhez egy biztonságos teret, a színész búvóhelyét, a karakter felépítését ismerjük meg. A karakter, a szerep éppen erre való: átélünk olyan élményeket, ahová a valóság keretei között nem engedjük magunkat.

Érzelmek – Saját

 

A karaktert megismerve a saját belsőnk felé nyitunk kaput. Ez a negyedik lépés. Az érzelmeink biztonságos feltérképezésével nem szabunk többé korlátot nekik. Felülünk a hullámra, használjuk az erejét, bízunk a testünkben és a hangunkban.

 

Akkor lesz igazán hatásos, amit mondasz, ha megengeded az érzelmeidnek, hogy megmutatkozzanak a hangodon és a mozdulataidban. 

3. A testünket felszabadítva, a hangunkon keresztül hidat képezünk az érzelmek és a gondolatok között. Felismerjük, hogy a beszéd egy harmonikus egyensúlyt létrehozásának folyamata lehet e két – gyakran konfliktusban álló – tér között.

Beszéd – Szabad beszéd

 

Az ötödik lépés: beszélj! Felismerjük, hogy a gondolatok már eddig is sorban álltak az általunk épített falak mögött. Ha egyszer elvesszük ezeket a falakat, akkor kiömlenek, mondhatatlanul jó érzést okozva. Tudatosan hagyjuk, sőt, használjuk, hogy a gondolatok és az érzelmek színekkel töltik fel a tartalmat.

 

Beszéd – Önreflexió

 

A hatodik lépésben felismerjük, hogy a színészi munkát alkalmazva, az igazságot keresve nincs több teendő. Nem kell akarni, hogy hatásos legyél. Nem kell rejtőzködnöd. Elég igaznak, őszintének lenned, és élvezned a hatását. Ha megnevezed a benned lévő folyamatokat, sosem fogsz kifogyni a szóból. Megtanulod, hogy a gondolatok, a mondatok ugyanúgy magukat inspirálják, mint a test mozdulatai.

Az aktuális állapotod, hibáid és félelmeid megnevezésén keresztül találod meg a saját hangod, a humorod. A humor nagy része önreflexió. Az, hogy jelen vagy.

 

Menj végig a folyamatokon, állj ki és beszélj!